Blogi

Kannattaako lainat yhdistää vielä vuonna 2023?

Jos sinulla on useita lainoja, saatat miettiä, kannattaako ne yhdistää yhdeksi lainaksi. Lainojen yhdistäminen voi yksinkertaistaa talouttasi ja helpottaa maksujen seuraamista, sillä huolehdit useamman pienen lainan sijaan vain yhdestä, suuremmasta lainasta. Yhdistelmälainassakin on kuitenkin joitakin huomioon otettavia seikkoja. Tässä artikkelissa kerromme, mitä sinun on tiedettävä lainojen yhdistämisestä ennen päätöksen tekemistä.

Kannattaako lainat yhdistää?

Se, onko lainojen yhdistäminen järkevää vai ei, riippuu useista tekijöistä. On tärkeää pohtia, kuinka paljon velkaa sinulla on ja millaiset ehdot kullakin lainalla on. Jos suurimmalla osalla tai kaikilla nykyisistä veloistasi on samanlaiset korot ja takaisinmaksuehdot, niiden yhdistäminen voi säästää rahaa pitkällä aikavälillä vähentämällä kokonaiskorkokustannuksia ja yksinkertaistamalla takaisinmaksuaikatauluja.

On myös mahdollista, että lainojen yhdistäminen vaikuttaa lainalle annettuihin ehtoihin ja erillisiin sopimuksiin, kuten lyhennysvapaaseen. Tällöin yhdistelmälainan ottaminen ei välttämättä ole taloudellisesti järkevää. Kaiken kaikkiaan onkin tärkeää punnita huolellisesti sekä hyviä että huonoja puolia ennen kuin päättää, sopiiko yhdistelmälaina taloudelliseen tilanteeseen.

Yleisesti ottaen yhdistelmälaina voi olla oikein toimiva ja turvallinen vaihtoehto oman taloudellisen tilanteen helpottamiseksi. Kokosimme kuitenkin tärkeimmät plussat ja miinukset lainojen yhdistämisestä:

Lainojen yhdistämisen edut

Tärkein positiivinen puoli lainojen yhdistämisessä on stressin väheneminen: useamman pienen lainan sijaan huolehdit ainoastaan yhdestä lainasta.

  • Kun yhdistät lainasi yhdeksi lainaksi, voit yleensä saada alhaisemman koron kuin kaikkien nykyisten korkojen keskiarvo. Tämä voi säästää rahaa pitkällä aikavälillä.
  • Lainojen yhdistäminen myös yksinkertaistaa talouttasi vähentämällä kuukausittain maksettavien laskujen määrää ja helpottaa maksujen suorittamista: useiden lainojen sijaan huolehdit vain yhden lainan kuluista ja eräpäivästä.

Lainojen yhdistämisen haitat

Vaikka lainojen yhdistäminen voi tarjota etuja, siinä on myös joitakin mahdollisia haittoja.

  • Jos esimerkiksi jo olemassa olevissa lainoissasi on erityisominaisuuksia, kuten lyhennysvapaata, jotka eivät ole käytettävissä uudessa lainassa, nämä edut menetetään, kun ne yhdistetään.
  • Lisäksi jos jokin nykyisistä lainoistasi on jo suurilta osin maksettu ja niiden korot ovat alhaiset verrattuna muihin jäljellä oleviin velkoihin, niiden yhdistäminen voi pitkällä aikavälillä tulla kalliimmaksi, sillä korkeampikorkoiset velat menevät pienempikorkoisten velkojen edelle maksuja suoritettaessa.

Vinkit lainojen yhdistämiseen

Lainojen yhdistäminen on suosittu tapa hallita useita lainoja ja vähentää kuukausimaksuja. Se voi olla tehokas strategia veloista eroon pääsemiseksi, mutta on tärkeää ymmärtää riskit ja hyödyt ennen päätöksen tekemistä. Seuraavassa on joitakin lainojen yhdistämistä koskevia vinkkejä, jotka voivat auttaa sinua pääsemään takaisin raiteille taloutesi kanssa.

1. Harkitse vaihtoehtojasi: Ennen kuin yhdistät lainojasi, harkitse huolellisesti kaikkia vaihtoehtoja. Varmista, että ymmärrät, miten lainojen yhdistäminen toimii ja pohdi, sopiiko se tarpeisiisi.

2. Tutustu eri kohteisiin: Kun etsit parasta lainojen yhdistämisvaihtoehtoa, kilpailuta ja vertaile eri lainanantajien korkoja. Näin löydät kilpailukykyisimmän koron ja varmistat, että saat parhaan mahdollisen tarjouksen.

3. Tutki takaisinmaksusuunnitelmia: Erilaisia takaisinmaksusuunnitelmia voi olla saatavilla riippuen valitsemastasi lainojen yhdistämistyypistä, joten tutki niitä huolellisesti ennen päätöksentekoa. Varmista, että takaisinmaksusuunnitelma sopii budjettiisi ja voit maksaa velkasi pois kohtuullisessa ajassa rasittamatta talouttasi liikaa.

4. Varo ylimääräisiä maksuja: Lainojen vakauttamiseen liittyy yleensä maksuja, joten varmista, että luet kaikki pienellä painetut tekstit ennen kuin allekirjoitat mitään asiakirjoja tai sopimuksia. Kiinnitä erityistä huomiota mahdollisiin ennakkomaksuihin tai muihin piilotettuihin maksuihin, jotka voivat lisätä lainojesi yhdistämisen kustannuksia merkittävästi ajan mittaan.

5. Seuraa luottotietojasi: Kun olet yhdistänyt lainasi, seuraa luottotietojasi tiiviisti varmistaaksesi, että lainanantaja raportoi kaiken oikein. Jos raportoinnissa on ristiriitaisuuksia tai virheitä, ota välittömästi yhteyttä lainanantajaan, jotta ne korjataan. Tämä auttaa pitämään talouden hallinnassa ja varmistamaan samalla, että kaikki maksut suoritetaan ajallaan joka kuukausi.

Huolellisella suunnittelulla ja harkinnalla lainojen yhdistäminen voi olla tehokas tapa päästä takaisin taloudelliselle raiteelle ja samalla säilyttää hyvä luottokelpoisuus pitkällä aikavälillä.

Helpotusta talouteen yhdistelmälainalla

Vuosi 2022 ravisteli kaikkia: koronapandemia, inflaatio, Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja energiakriisi vaikuttivat kaikkien taloudelliseen tilanteeseen ja turvallisuuden tunteeseen. Monet etsivätkin keinoja hallita talouttaan tehokkaammin. Yksi vaihtoehto, joka voi tarjota taloudellista helpotusta, on lainojen yhdistäminen. Sen avulla kuluttaja voi yhdistää kaikki lainansa yhdeksi lainaksi, josta maksetaan vain yksi kuukausierä.

Ensimmäinen askel lainojen yhdistämisessä on ottaa yhteyttä lainanantajiin ja pyytää yhdistelmälainaa. Myös yhdistelmälainan vertaileminen kannattaa, ja tähän voi hyödyntää erilaisia lainavertailupalveluita. Luotettava lainavertailupalvelu on aidosti kiinnostunut asiakkaan eduista ja vertailee lainatarjoukset todellisen vuosikoron mukaan edullisuusjärjestykseen. Reilun lainavertailun kautta myös yhdistelmälainan hakeminen onnistuu näppärästi – usein yhdellä hakemuksella.

Kun olet toimittanut lainanantajalle tai vertailupalvelun kautta tarvittavat tiedot, lainanantaja tarkastelee hakemustasi ja päättää, ovatko he halukkaita tarjoamaan sinulle yhdistelmälainaa. Lainavertailupalvelut puolestaan järjestelevät lainatarjoukset edullisuusjärjestykseen hakijan preferenssien mukaan.

Jos laina hyväksytään, voit valita useista eri takaisinmaksusuunnitelmista sen mukaan, kuinka paljon rahaa sinulla on varaa maksaa kuukausittain. Kun sitten valitset itsellesi sopivan vaihtoehdon, on tärkeää varmistaa, että maksat kaikki maksut ajallaan joka kuukausi, jotta vältät lainanantajan mahdollisesti määräämät viivästysmaksut. Lisäksi on tärkeää pitää kirjaa kaikista maksuista, jotta tiedät tarkalleen, kuinka paljon rahaa olet maksanut pois kuukausittain. Vaikka yhdistelmälaina helpottaakin talouden hallintaa, kun huolehdit ainoastaan yhden lainan kuluista, on tulojen ja menojen kirjaaminen silti aina sekä järkevää että suotavaa.

Kaiken kaikkiaan lainojen yhdistäminen voi olla hyvin toimiva keino, mikäli taloustilanne huolestuttaa. Yhdistelmälainan avulla on mahdollista saada talous takaisin raiteilleen ja helpottaa taloudellista tilannetta pienempien kuukausimaksujen ja ajan mittaan alhaisempien korkokustannusten ansiosta. On kuitenkin tärkeää, että lainanottajat ymmärtävät kaikki lainojen yhdistämiseen liittyvät seikat ennen päätösten tekemistä: tärkeintä on ennakoida ja budjetoida huolellisesti omat tulot ja menot – niin epävarmoina aikoina kuin yleisestikin.